Nunchaku een zeer mooie sport

30-01-2021

Nunchaku do bij De Jong Sports

Rond dit dynamische en uiterst effectieve wapen is een zelfstandige wedstrijdsport ontwikkeld: 'Nunchaku-do'. Dit vindt plaats met de speciale veiligheid Nunchaku
Nunchaku-do; de vechtsport waarbij gebruik gemaakt wordt van de Nunchaku. Het eeuwenoude handwapen dat grote populariteit verwierf door de flims van de legendarische vechtheld Bruce Lee.
Rond dit dynamische en uiterst effectieve wapen is een zelfstandige wedstrijdsport ontwikkeld: 'Nunchaku-do'. Met een veilig ontwikkelde kunststof Nunchaku is zelfs een tweegevecht, volgens een wedstrijdreglement, mogelijk.
In Nederland wordt de sport georganiseerd door de Stichting Nunchaku Nederland (SNN). Deze organisatie is aangesloten bij de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG) en erkend door NOC * NSF.
Mondiaal wordt het Nunchaku-do gepromoot door de World Nunchaku Association (WNA) die vertakkingen heeft in vele landen.
Naast het tweegevecht (Kumite), kent Nunchaku-do nog drie vormen:
Kata (schijngevecht in beweging),
Freestyle (demonstratie)
en Jutsu (zelfverdediging). 

KUMITE

De Kumite is de meest revolutionaire vorm van Nunchaku-do. Een tweegevecht tussen deelnemers die beschermd zijn met een helm en op semi-contact basis punten kunnen scoren. Deelnemers worden niet ingedeeld in gewichtsklassen, maar in lengteklassen omdat massa en kracht geen rol speelt. Vaardigheid en snelheid zijn de sleutelwoorden in deze vechtvorm. Deelnemers zijn gehouden aan strikte regels die staan ​​in het Kumite-reglement.

 

KATA

De Kata is een technische oefening die tot in de perfectie gelopen dient te worden. Een kata wordt dus altijd in beweging uitgevoerd, wat de hantering van de Nunchaku natuurlijk bemoeilijkt. Er zijn binnen het Nunchaku-do vele Kata's ontwikkeld. De moeilijkheidsgraad is afhankelijk van het graduatieniveau. In alle Kyu- en Dan-examens zijn Kata's instructies. Voor de wedstrijden zijn speciale Kata's ontwikkeld die door een jury worden speciaal.

 

Freestyle

Bij een Nunchaku-Freestyle moet een deelnemer een demonstratie geven op een zelfgekozen muziekstuk. De vaardigheid met de Nunchaku en de getoonde Budospirit staan ​​centraal in deze discipline. De controle en de snelheid met de Nunchaku, gekoppeld aan een technische vaardigheid wordt door een deskundige jury. Het Freestyle-reglement kent verschillende technische vereisten de deelnemer moet voldoen. De tijdsduur van een vrije stijl mag niet korter zijn dan 1,5 minuut en niet langer dan 3 minuten.

 

Nunchaku-Jutsu

Nunchaku-Jutsu is de zelfverdedigingsvorm met de Nunchaku. De mogelijkheden met de Nunchaku zijn ongekend. Hoewel er bij de SNN / WNA uitsluitend gebruik gemaakt wordt van de 'WNA Safety Nunchaku', kan met het wapen op realistische vechtsituaties worden getraind. Aanvallen, verdedigen, valbreken en inschatten zijn enkele elementen van deze discipline die in de examenstof zijn verwerkt.

 

Kom gerust langs voor een gratis proefles, als de lessen weer mogen beginnen.